1. Home
  2. »
  3. 2023 Ajánlott MMA Lakatos Hegesztőgépei
Slide1

Napi 3-4 óra munkára

Slide2

Max. 5,0mm vastag elektródára

Slide2

Költséghatékony eljárás

Slide3

Kültéri munkákra

Slide4

Rozsdás, szennyezett anyagokhoz

Slide5

Mobilis felhasználásra

A bevontelektródás kézi ívhegesztés vagy más néven MMA (Manual Metal Arc) hegesztés a leghosszabb múltra visszatekintő hegesztési eljárás. Különféle területeken alkalmazható az egyszerűbb, ház körüli javításoktól egészen a különböző ipari munkák elvégzéséig. Az eljárás legnagyobb előnye annak kis eszközigényében, környezeti hatásoknak való ellenállóságában, illetve egyszerű és olcsó kivitelezhetőségében rejlik. Bevont elektródás kézi ívhegesztéssel erősen ötvözött, ötvözetlen acél, öntöttvas, illetve nem vas alapú fém munkafelületekkel egyaránt dolgozhatunk. Nehezebben hozzáférhető területek hegesztésére is alkalmazható. Bevonatos elektródák tekintetében széles választék áll rendelkezésünkre. A minőségi MMA hegesztési munkában elengedhetetlen társ a megbízható és jó paraméterekkel rendelkező hegesztőinverter.

Összegyűjtöttünk nektek 3 olyan MMA invertert a hazai piacról, melyek megítélésünk szerint mind minőségükben, mind időtállóságukban, mind pedig ár-érték arányukban optimális választásnak minősülnek Lakatos felhasználásra.

Mire figyeljünk MMA hegesztőgép
választásnál?

Áramerősség tartomány

Az áramerősség tartomány az egyik legfontosabb tulajdonsága minden hegesztőgépnek. Nem véletlen, hogy a gépek neve is legtöbbször annak maximális áramerősségére utal. A kiszemelt hegesztőgép megvétele előtt feltétlenül legyünk tisztában az alábbiakkal:

  • Milyen munkák elvégzésére akarjuk használni a hegesztőgépet?
  • Ezekhez a munkákhoz milyen típusú és vastagságú hozaganyagra van szükségünk?
  • Milyen áramerősség kell majd az adott hozaganyag leolvasztásához, a munkadarab megmunkálásához?
  • És ami a legfontosabb, hogy a választott gép képes-e leadni ezt a szükséges teljesítményt?

Elektróda vastagság

Az áramerősség tartomány ugyan meghatározza azt az elektróda vastagságot, amit az adott hegesztőgép még kielégítően le tud olvasztani, mégis érdemes vásárlás előtt a forgalamzói oldalakon utánaolvasni az ‘ideális elektróda vastagságnak’.

Hot Start

A gyújtáskönnyítő Hot Start funkció (főként amatőr felhasználás esetén) az MMA hegesztőgépek egyik legalapvetőbb és leginkább közkedvelt funkciója.  Ívgyújtáskor az inverter önműködően nagyobb áramot állít elő, mint a hegesztő által előre beállított hegesztőáram. Így biztosabb az ívgyújtás, és a plusz amperek segítenek elkerülni a (különösen hideg és/vagy vastag) anyagok hegesztésekor gyakori kezdési kötéshibákat és a letapadást.

Antistick

Az Antistick, más néven letapadásgátlás funkció arra szolgál, hogy megakadályozza az elektróda túlzott leragadását (akaratlan rövidzárlat esetén az elektróda „beleheged” a hegfürdőbe). A rövidzárlatot érzékelve, a leragadás pillanatában az inverter minimumra csökkenti az áramerősséget, megkönnyítve ezzel az elektróda eltávolítását a munkadarabtól.

Arc Force

A rövidzárlattal járó, nagycseppes cseppátmenet támogatására szolgáló funkció (magyarul „íverő”-nek szokás nevezni). Az inverter érzékeli az ívhossz csökkenését (amit általában a már növekvő, leválni készülő csepp okoz) és megnöveli az áramerősséget (felgyorsítva ezzel csepp leválását), hogy megakadályozza az elektróda letapadását. Az áramnövekedés mértéke általában állítható. A funkció célja, hogy az ívhossz csökkenése esetén elkerüljük az elektróda letapadását.

Digitális kijelző

Az ívhegesztés legfontosabb paramétere a hegesztőíven átfolyó villamos áram(A) nagysága. Nagysága meghatározó mind az ív stabilitása, az elektróda leolvadási teljesítménye és a beolvadási mélység szempontjából. Csökkentésével mindhárom hatás enyhül, növelésével mindhárom hatás erőteljesebb lesz, aminek határt szab az elektróda (maghuzaljának) villamos ellenállása.

 

Éppen ezért az MMA inverterekkel szembeni alapvető követelmény a digitális kijelző megléte, ami lehetővé teszi a pontos áramerősség beállítását.

Bekapcsolási idő

A bekapcsolási idő egy százalékban megadott szám, ami azt mutatja meg, hogy az adott hegesztőgéppel, adott áramerősséggel, 10 perces ciklusokban mennyi ideig lehet hegeszteni. A legáltalánosabban megadott értékek a 100%, illetve a 60%. Egy példán keresztül:

 

60%     140A

100%   100A

 

Az adott bekapcsolási idővel rendelkező hegesztőgépet minden 10 percben az idő 60%-ban lehet használni 140A áramerősségen, és az idő 100%-ban 100A áramerősségen anélkül, hogy a hegesztőgép erősáramú része túlmelegedjen. A visszamaradó időben (140A esetén 4 perc) a gépet hegesztés és kikapcsolás nélkül hagyni kell, hogy a ventilátorok visszahűtsék. Ezek a hegesztési ciklusok a gép túlmelegedésének veszélye nélkül ismételhetők. 

Túlterhelés-, érintésvédelem

A túlterhelés-védelem annak megakadályozására szolgál, hogy az ellátó vezetékekben és a készülékekben nagyobb áram keletkezzen, mint amire méretezve vannak.

Az érintésvédelem arra szolgál, hogy a megérinthető részek testzárlata esetén az inverter a fellépő zárlati áramot érzékelve a tápfeszültséget azonnal megszakítása.

Test-, és munkakábel paraméterei

Fontos szempontok még hegesztőgép vásárlásakor a csomagban lévő tartozékok paraméterei is. Hobbi szintű felhasználásra ajánlott MMA inverterek esetén ezek a tartozékok jobbára kimerülnek a test-, és munkakábelben (esetleg egy kézi hegesztőpajzsban és/vagy egy pár használhatatlan salakolókalapácsban, -kefében). 

A szerelt kábelek esetében azonban jelentős különbségek mutatkoznak márka és márka közt. A 16 kvadrátos kábelvastagság bevettnek és egyben elfogadhatónak mondható barkács, amatőr és kisiparos kategóriában (lakatosoknak javasolt a 25 mm2), így a döntő szempont a kábelek hossza és az elektródafogó, testcsipesz minősége. Tapasztalataink szerint a minőségi és kényelmes munkavégzéshez elengedhetetlen a minimum 2,5 méteres, de inkább 3 méteres vagy annál hosszabb test-, és munkakábel. Ezen felül érdemes utánajárni, hogy az elektródafogó megfelelően szigetelt fejjel és markolattal van-e ellátva és, hogy a testcsipesznek valódi rézcsatlakozója van-e (ajánlott kerülni az aluminium és a rézbevonatos aluminium csatlakozókat).

VRD

A VRD (Voltage Reduction Device) funkció felel azért, hogy biztonságos szintre csökkentse a feszültséget (általában <13V) a hegesztési szünetekben. Az inverter ezáltal az áramkör esetleges zárása esetén is megóvja a hegesztőt a veszélyes mértékű áramütéstől.

Méret

Felhasználástól függően befolyásolhatja a döntésünket a gépek fizikai paraméterei is. Háztáji, barkács felhasználásra, amatőr hegesztésekhez és helyszíni munkák elvégzésére ideálisabb egy kisebb teljesítményű és méretű inverter, míg nagyobb munkák esetén vagy, ha a hegesztőgép mobilizálhatósága nem szempont, érdemes beruházni egy nagyobb, erősebb, de nehezebben hurcibálható hegesztőgépre.

Garanciális szolgáltatások

A hazai forgalmazók rendszerint 1-2 év garanciát vállalnak hegesztőgépeikre. Az ördög azonban a részletekben rejlik! Tájékozódjunk a választott gép szerviz hátteréről, valamint a garanciális javításra való be-, illetve visszaszállítás költségeiről. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy a forgalmazó a vevővel fizetteti meg a meghibásodott gép szállításnak költségeit. Éppen ezért javasoljuk, hogy a vásárlás előtt járjon utána a garanciális feltételeknek a forgalmazói weboldalon vagy érdeklődjön telefonon a választott viszonteladónál.

Ár

Végül pedig, de persze nem utolsó sorban a Rockefeller családtól eltérően, a legtöbbünknek igenis számít az ár. Mindenki a saját pénztárcájához mérten választ munkaeszközöket, mi azonban szeretnénk mindenkit segíteni abban, hogy az adott büdzsén belűl a legjobban felszerelt hegesztőgépet tudjátok választani.

Összegzés

Az tehát egyértelmű, hogy a legmegfelelőbb hegesztőgép kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. A funkciók és a szempontok sokfélék és szerte ágazóak lehetnek, az egyéni preferenciák pedig mindenkinél eltérőek.

Amennyiben hozzáfűzni valótok van az olvasottakhoz, új és releváns hegesztőgép tulajdonságot szeretnétek javasolni úgy kérünk titeket, hogy ne habozzatok írni nekünk és ezzel segíteni az oldal színvonalának javulását. Hálásan fogadunk minden észrevételt!

Üdvözlettel,

A HEGESZTŐBAJNOKOK csapata

Kapcsolatfelvétel

    Hegesztő Bajnok Neve*

    Hegesztő Bajnok email címe*

    Hegesztő Bajnok üzenete*

    A Győztesek

    Modell neve

    Tulajdonságok

    Forgalmazói oldal

    Árak elérése

    Panelectrode

    200 Pro

    • Digitális kijelző
    • 3 méteres test-, és munkakábel
    • Műanyag hozdozótáska
    • Kedvező ár
    • 59.990 –

    Jasic

    ARC  200 SYN LED

    • 3 év garancia
    • LED kijelző
    • LIFT TIG üzemmód
    • Állítható ARC Force
    • 80.010 –

    2023 Ajánlott MMA Lakatos hegesztőgépei

    200 Pro

    Panelectrode

    Leírás:

    A Panelectrode – mint a legrégebbi hazai hegesztéstechnikai vállalat – méltán vívta ki a magyar hegesztők bizalmát. A márka égisze alatt közel 50 éve folyik a hazai hegesztőanyag gyártás és forgalmazás. A főként kíválló minőségű hozaganyagairól ismert Panelectrode 2019-ben elkezdte forgalmazni hegesztőinvertereit is, melyek azóta kiemelkedő ár-érték arányukkal csak megerősíteni tudták a hazai hegesztők, márkába vetett bizalmát.

    A Panelectrode MMA sorozatának legerősebb tagja, az MMA 200 Pro, a márka kisebb gépeihez hasonlóan kiemelkedően jó ár-érték arányával érdemelte ki a Toplistás helyet. A fő profilként hozaganyagokat gyártó és forgalmazó vállalat minden szempontból igyekszik kiszolgálni a hegesztők igényeit. Erről tanuskodik a digitális kijelző, a jó minőségű 3 méteres 25mm2-es test-, és munkakábel, az ajándék rutilos ER 23 hegesztőelektróda, a hegesztőpajzs és a műanyag hordozótáska, melyek mind az MMA 200 Pro invertercsomag részét képezik.

    Az inverterrel kapcsolatos bővebb információkértlátogassunk el az www.er23.hu oldalra.

    200 SYN LED

    Jasic

    Leírás:

    A Jasic márka hazai képviselete nem kisebb cég, mint a budapesti székhelyű, saját Alfaweld márkával is büszkélkedhető, Alfaweld Kft. A Jasic nem kifejezetten a magyar piacra tervezi a gépeit. A kínai gyártó több, mint 80 országban képviselteti magát és tűnik ki innovatív megoldásaival, a környezetvédelmet, fenntarthatóságot és vevőelégedettséget előtérbe helyező hozzáállásával.

    A Jasic ARC 200 C inverter egyik meghatározó tulajdonsága az Ívkeménység szabályzás. A szabályozható ívkeménység segítségével hegesztés közben megőrizhető, korrigálható az ív karakterisztikája. Az elektróda és a munkaanyag közötti távolság változására automatikusan reagál a gép, növelve, vagy csökkentve az áramerősséget. Az ARC 200 C közel prémium minőségű inverternek számít a hazai piacon. Az ára közel másfél szerese a többi Toplistás terméknek, de ebben az esetben a plusz pénz biztosan nem kerül rossz helyre.

    A termékről bővebben a gyártói oldalon www.jasictech.com vagy a hazai forgalmazó oldalán www.hegesztestechnika.net tudtok olvasni.