1. Home
  2. »
  3. 2023 Ajánlott Hegesztőgépei

„Sziasztok! Ezt a videót amolyan eligazító táblának szánjuk minden olyan hegesztő, vagy hegeszteni vágyó magyar kollégánknak, Nektek, akik új hegesztőgép vásárlása előtt álltok, de az internet forgatagában elbizonytalanodtatok, hogy melyik gép lenne a legideálisabb a rátok váró munkák legmagasabb színvonalú elvégzéséhez.”

A hazai nem-ipari hegesztőgépek felhasználása, és ezzel együtt azok kínálata is napról napra nő. Véleményünk szerint mind a kettő örvendetes hír, de csak a szükséges tudás és információk birtokában. A Hegesztő Bajnokok közösség elsődleges célja, hogy könnyen fogyasztható, mégis magas színvonalú hegesztési tudást adjunk át a hazai hegesztőtársadalom barkács, amatőr, kisiparos és lakatos tajainak egyaránt.

A hegesztési tudás azonban mit sem ér a megfelelő eszközök nélkül. A vásárlás előtt álló hegesztő kolléga könnyen beleszédülhet az interneten elérhető, töménytelen mennyiségű hegesztőgép kínálatba. Mi ezen a problémán szeretnénk segíteni az ‘Ajánlott Hegesztőgépek’ cikkeinkkel. Sajnos anyagi és időbeli korlátaink miatt nem áll módunkban valamennyi Magyarországon forgalmazott hegesztőgépre kitérni, de ez nem is célunk. A cikkeinkben felsorolt hegesztőgépeken kívül biztosan akad még több tucat remek termék a hazai piacon. Mi csak összválogattunk nektek néhányat, azok közül a megbízható, nagymultú cégek hegesztőgépei közül, melyekkel biztosan nem fogtok majd mellé.

Összegyűjtöttük tehát kategóriánként 3-4 olyan bevont elektródás (MMA) és fogyóelektródás (MIG/MAG) invertert a hazai piacról, melyek megítélésünk szerint mind minőségükben, mind időtállóságukban, mind pedig ár-érték arányukban optimális választásnak minősülnek Barkács/Porbeles, Amatőr, Kisiparos, illetve Lakatos felhasználásra.

Bővebben az MMA hegesztésről

A bevontelektródás kézi ívhegesztés vagy más néven MMA (Manual Metal Arc) hegesztés a leghosszabb múltra visszatekintő hegesztési eljárás. Különféle területeken alkalmazható az egyszerűbb, ház körüli javításoktól egészen a különböző ipari munkák elvégzéséig. Az eljárás legnagyobb előnye annak kis eszközigényében, környezeti hatásoknak való ellenállóságában, illetve egyszerű és olcsó kivitelezhetőségében rejlik. Bevont elektródás kézi ívhegesztéssel erősen ötvözött, ötvözetlen acél, öntöttvas, illetve nem vas alapú fém munkafelületekkel egyaránt dolgozhatunk. Nehezebben hozzáférhető területek hegesztésére is alkalmazható. Bevonatos elektródák tekintetében széles választék áll rendelkezésünkre. A minőségi MMA hegesztési munkában elengedhetetlen társ a megbízható és jó paraméterekkel rendelkező hegesztőinverter.

Összegyűjtöttünk nektek 3 olyan MMA invertert a hazai piacról, melyek megítélésünk szerint mind minőségükben, mind időtállóságukban, mind pedig ár-érték arányukban optimális választásnak minősülnek Barkács/Amatőr/Kisiparos/Lakatos felhasználásra.

Áramerősség tartomány

Az áramerősség tartomány az egyik legfontosabb tulajdonsága minden hegesztőgépnek. Nem véletlen, hogy a gépek neve is legtöbbször annak maximális áramerősségére utal. A kiszemelt hegesztőgép megvétele előtt feltétlenül legyünk tisztában az alábbiakkal:

  • Milyen munkák elvégzésére akarjuk használni a hegesztőgépet?
  • Ezekhez a munkákhoz milyen típusú és vastagságú hozaganyagra van szükségünk?
  • Milyen áramerősség kell majd az adott hozaganyag leolvasztásához, a munkadarab megmunkálásához?
  • És ami a legfontosabb, hogy a választott gép képes-e leadni ezt a szükséges teljesítményt?

Elektróda vastagság

Az áramerősség tartomány ugyan meghatározza azt az elektróda vastagságot, amit az adott hegesztőgép még kielégítően le tud olvasztani, mégis érdemes vásárlás előtt a forgalamzói oldalakon utánaolvasni az ‘ideális elektróda vastagságnak’.

Hot Start

A gyújtáskönnyítő Hot Start funkció (főként amatőr felhasználás esetén) az MMA hegesztőgépek egyik legalapvetőbb és leginkább közkedvelt funkciója.  Ívgyújtáskor az inverter önműködően nagyobb áramot állít elő, mint a hegesztő által előre beállított hegesztőáram. Így biztosabb az ívgyújtás, és a plusz amperek segítenek elkerülni a (különösen hideg és/vagy vastag) anyagok hegesztésekor gyakori kezdési kötéshibákat és a letapadást.

Antistick

Az Antistick, más néven letapadásgátlás funkció arra szolgál, hogy megakadályozza az elektróda túlzott leragadását (akaratlan rövidzárlat esetén az elektróda „beleheged” a hegfürdőbe). A rövidzárlatot érzékelve, a leragadás pillanatában az inverter minimumra csökkenti az áramerősséget, megkönnyítve ezzel az elektróda eltávolítását a munkadarabtól.

Arc Force

A rövidzárlattal járó, nagycseppes cseppátmenet támogatására szolgáló funkció (magyarul „íverő”-nek szokás nevezni). Az inverter érzékeli az ívhossz csökkenését (amit általában a már növekvő, leválni készülő csepp okoz) és megnöveli az áramerősséget (felgyorsítva ezzel csepp leválását), hogy megakadályozza az elektróda letapadását. Az áramnövekedés mértéke általában állítható. A funkció célja, hogy az ívhossz csökkenése esetén elkerüljük az elektróda letapadását.

Digitális kijelző

Az ívhegesztés legfontosabb paramétere a hegesztőíven átfolyó villamos áram(A) nagysága. Nagysága meghatározó mind az ív stabilitása, az elektróda leolvadási teljesítménye és a beolvadási mélység szempontjából. Csökkentésével mindhárom hatás enyhül, növelésével mindhárom hatás erőteljesebb lesz, aminek határt szab az elektróda (maghuzaljának) villamos ellenállása.

 

Éppen ezért az MMA inverterekkel szembeni alapvető követelmény a digitális kijelző megléte, ami lehetővé teszi a pontos áramerősség beállítását.

Bekapcsolási idő

A bekapcsolási idő egy százalékban megadott szám, ami azt mutatja meg, hogy az adott hegesztőgéppel, adott áramerősséggel, 10 perces ciklusokban mennyi ideig lehet hegeszteni. A legáltalánosabban megadott értékek a 100%, illetve a 60%. Egy példán keresztül:

 

60%     140A

100%   100A

 

Az adott bekapcsolási idővel rendelkező hegesztőgépet minden 10 percben az idő 60%-ban lehet használni 140A áramerősségen, és az idő 100%-ban 100A áramerősségen anélkül, hogy a hegesztőgép erősáramú része túlmelegedjen. A visszamaradó időben (140A esetén 4 perc) a gépet hegesztés és kikapcsolás nélkül hagyni kell, hogy a ventilátorok visszahűtsék. Ezek a hegesztési ciklusok a gép túlmelegedésének veszélye nélkül ismételhetők. 

Túlterhelés-, érintésvédelem

A túlterhelés-védelem annak megakadályozására szolgál, hogy az ellátó vezetékekben és a készülékekben nagyobb áram keletkezzen, mint amire méretezve vannak.

Az érintésvédelem arra szolgál, hogy a megérinthető részek testzárlata esetén az inverter a fellépő zárlati áramot érzékelve a tápfeszültséget azonnal megszakítása.

Test-, és munkakábel paraméterei

Fontos szempontok még hegesztőgép vásárlásakor a csomagban lévő tartozékok paraméterei is. Hobbi szintű felhasználásra ajánlott MMA inverterek esetén ezek a tartozékok jobbára kimerülnek a test-, és munkakábelben (esetleg egy kézi hegesztőpajzsban és/vagy egy pár használhatatlan salakolókalapácsban, -kefében). 

A szerelt kábelek esetében azonban jelentős különbségek mutatkoznak márka és márka közt. A 16 kvadrátos kábelvastagság bevettnek és egyben elfogadhatónak mondható barkács, amatőr és kisiparos kategóriában (lakatosoknak javasolt a 25 mm2), így a döntő szempont a kábelek hossza és az elektródafogó, testcsipesz minősége. Tapasztalataink szerint a minőségi és kényelmes munkavégzéshez elengedhetetlen a minimum 2,5 méteres, de inkább 3 méteres vagy annál hosszabb test-, és munkakábel. Ezen felül érdemes utánajárni, hogy az elektródafogó megfelelően szigetelt fejjel és markolattal van-e ellátva és, hogy a testcsipesznek valódi rézcsatlakozója van-e (ajánlott kerülni az aluminium és a rézbevonatos aluminium csatlakozókat).

VRD

A VRD (Voltage Reduction Device) funkció felel azért, hogy biztonságos szintre csökkentse a feszültséget (általában <13V) a hegesztési szünetekben. Az inverter ezáltal az áramkör esetleges zárása esetén is megóvja a hegesztőt a veszélyes mértékű áramütéstől.

Méret

Felhasználástól függően befolyásolhatja a döntésünket a gépek fizikai paraméterei is. Háztáji, barkács felhasználásra, amatőr hegesztésekhez és helyszíni munkák elvégzésére ideálisabb egy kisebb teljesítményű és méretű inverter, míg nagyobb munkák esetén vagy, ha a hegesztőgép mobilizálhatósága nem szempont, érdemes beruházni egy nagyobb, erősebb, de nehezebben hurcibálható hegesztőgépre.

Garanciális szolgáltatások

A hazai forgalmazók rendszerint 1-2 év garanciát vállalnak hegesztőgépeikre. Az ördög azonban a részletekben rejlik! Tájékozódjunk a választott gép szerviz hátteréről, valamint a garanciális javításra való be-, illetve visszaszállítás költségeiről. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy a forgalmazó a vevővel fizetteti meg a meghibásodott gép szállításnak költségeit. Éppen ezért javasoljuk, hogy a vásárlás előtt járjon utána a garanciális feltételeknek a forgalmazói weboldalon vagy érdeklődjön telefonon a választott viszonteladónál.

Ár

Végül pedig, de persze nem utolsó sorban a Rockefeller családtól eltérően, a legtöbbünknek igenis számít az ár. Mindenki a saját pénztárcájához mérten választ munkaeszközöket, mi azonban szeretnénk mindenkit segíteni abban, hogy az adott büdzsén belűl a legjobban felszerelt hegesztőgépet tudjátok választani.

Összegzés

Az tehát egyértelmű, hogy a legmegfelelőbb hegesztőgép kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. A funkciók és a szempontok sokfélék és szerte ágazóak lehetnek, az egyéni preferenciák pedig mindenkinél eltérőek.

Amennyiben hozzáfűzni valótok van az olvasottakhoz, új és releváns hegesztőgép tulajdonságot szeretnétek javasolni úgy kérünk titeket, hogy ne habozzatok írni nekünk és ezzel segíteni az oldal színvonalának javulását. Hálásan fogadunk minden észrevételt!

Üdvözlettel,

A HEGESZTŐBAJNOKOK csapata

Bővebben a MIG hegesztésről

Héhány évvel ezelőtt a fogyóelektródás ívhegesztés (MIG) még szinte kizárólag az ipar privilégiuma volt. A szükséges eszközök komplexitása, az eljárás bonyolultsága és költségvonztatai miatt a barkácsok, amatőrök, de sok esetben még a kisiparosok vagy a lakatos hegesztők is inkább preferálták a kézi ívhegesztést (MMA) a fogyóelektródással szemben. A hegesztőgép technológiák fejlődésével, az árak folyamatos csökkenésével és a szükséges eszközök elérhetőségével azonban mára a MIG hegesztés éppolyan általánossá és elérhetővé vált a nem-ipari hegesztők körében, mint az MMA eljárás. A szükséges eszközök (gázpalack, reduktor stb) beszerzését és a hegesztőgép összeállítását leszámítva mára a védőgázas MIG hegesztés az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb hegesztési eljárásnak számít világszerte. Nem csoda, hogy a legtöbb hazai forgalamzó portfóliójának nagy részét a védőgázas hegesztő inverterek teszik ki. A paraméterek szinte végtelen kombinációja, kisebb és nagyobb áramerősség tartományok, olcsóbb és drágább gépek egyaránt megtalálhatók egy jobban felkészült hazai hegesztéstechnikai webshopban vagy boltban. A fő kérdés tehát nem az, hogy ‘Hol tudom beszerezni a kiválasztott gépet?’ sokkal inkább, hogy ‘Melyik gépet válasszam a sok közül?’. Ezen az oldalon ennek a döntésnek a meghozatalához adunk némi segítséget a fontosabb gép paraméterek összegzésével és egy Ajánlott lista összeállításával.

 

Összegyűjtöttünk hát nektek 3 olyan MIG invertert a hazai piacról, melyek megítélésünk szerint mind minőségükben, mind időtállóságukban, mind pedig ár-érték arányukban optimális választásnak minősülnek fogyóelektródás Porbeles/Amatőr/Kisiparos/Lakatos felhasználásra.

Kúszó Start

A kúszó start funkció, más néven lágyindítás funkció a huzalelőtolás kezdeti csökkentett sebességét takarja, ami a huzal „visszabökését” hivatott megelőzni addig, amíg az ív nem stabilizálódik.

Burn Back

A Burn Back, más néven Huzalvisszaégés Szabályzási lehetőség azt a célt szolgálja, hogy a huzal ne ragadjon bele a hegfürdőbe a hegesztési ciklus végén. A hegesztés végeztével a rendszerben felgyűlt rugalmas energia miatt ugyanis a huzal nem áll meg azonnal, így a tápfeszültséget továbbra is biztosítja a Burn Back funkció, amíg a huzal teljesen meg nem áll.

Fokozatmentes huzalelőtolás

Ínyencek számára fontos funkció lehet még a fokozatmentes huzalelőtolás is. A modern MIG invertereken ez a funkció már alapfelszereltségnek számít, mégis érdemes utánakérdezni a választott gépnél, a 10 fokozatú skálán változtatható sebesség ugyanis nagyban csökkentheti mind a hegesztési élményt, mind pedig a munka minőségét.

Gáz utóáramlás

A gáz utóáramás egyszerű, alapvető, mégis nélkülözhetetlen funkciója valamennyi fogyóelektródás hegesztőgépnek. A hegesztés befejezését követő néhány másodpercben a még folyékony fegfürdőt óvni kell a szennyeződésektől és az oxigéntől. Ennek megfelelően a rendszer valamivel tovább adagolja a védőgázt (~1-5 mp), mint a huzalt a hegesztéshez.

MIG hegesztőpisztoly/ munkakábel paraméterei

A választott MIG hegesztőgép tartozékainak és kopó alkatrészeinek  sora hosszú. Az egyik, ha nem a legfontosabb azonban csomagban lévő MIG hegesztőpisztoly és kábel paraméterei. Az alsóbb árkategóriájú, amatőr felhasználásra szánt invertereknél ugyan elfogadható az 1-2 méteres beépített MIG munkakábel, de efölött már a kisiparos/lakatos felhasználásra már erősen javasoljuk a minimum 2,5-3 méteres EURO csatlakozós munkakábel használatát.

Huzalelőtoló típusa

A MIG hegesztőgépekben lévő huzalelőtoló szerkezet fő feladata a huzal egyenletes sebességgel való továbbítása a munkakábelen keresztül a hegesztőpisztolyba, onnan pedig az áramátadón keresztül a hegesztési fürdőbe. Általános tévhit, hogy a huzalelőtoló célja, hogy lecsévélje a huzalt a huzaldobról. Emiatt nem kell aggódnunk, a huzal könnyedén (és rendkívül bosszantó gyorsasággal) lecsévéli saját magát a huzaldobról. A valódi feladata a szerkezetnek, hogy áttolja a huzalt a munkakábelen. Nem véletlen, hogy az egyszerűbb huzalelőtoló szerkezetekkel szerelt gépek sokszor beépített 1,5-2 méteres MIG munkakábellel működnek. A 3-4 méteres munkakábelen ugyanis nem (megfelelően) tudnák keresztül tolni a huzalt ezek a huzalelőtolók. Fontos tehát, hogy a huzalelőtoló teljesítményére is odafigyeljünk a választás során!

A hazai piacon a barkács, amatőr, kisiparos és lakatos kategóriákban is a fémházas, kétgörgős huzalelőtoló konstrukciók a legelterjedtebbek. Ennek ellenére érdemes a választott hegesztőgép megbízhatóságának ebből a szempontból is utánajárni, mert az elégtelenül működő huzalelőtoló szerkezet nemcsak, hogy az egyik legdühítőbb probléma, de megoldása az egyik legkörülményesebb és legköltségesebb is.

Huzaldob kapcitás

Sok hegesztő hozzáállása szerint bármilyen huzalt át lehet csévélni bármekkora huzaldobra. Mi ezen annyiban pontosítanánk, hogy lehet, de egy fokkal egyszerűbb eleve olyan gépet venni, ami alkalmas több huzalméret befogadására is. A kifejezetten porbeles hegesztőgépek esetében elterjedt az olyan kisméretű gépház, ami csak 1kg-os huzalt tud fogadni, ami logikus hiszen főként ilyen kiszerelésű porbeles hegesztőhuzalt lehet vásárolni a hazai piacon. A MIG hegesztőgép választása során azonban, éppen az említett probléma miatt érdemes keresni azokat a gép konstrukciókat, melyek 1kg, 5kg, esetleg 15kg huzaldob befogadására is alkalmasak.

További hegesztési eljárások

A technika gyors iramú fejlődésének és a technológiák méggyorsabb tempójú elolcsósodásának köszönhetően már akár 70.000 – 100.000 Ft körüli összegekért kaphatunk két, három vagy akár négy hegesztési eljárásra is alkalmas hegesztőgépet a sarki barkácsáruházban. A mennyiség azonban itt is, mint sok más esetben a minőség rovására mehet. Javasoljuk tehát, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk arról, hogy a gépbe épített MMA vagy TIG-Lift funkciók valójában mennyire alkalmasak minőségi munkára. Sok esetben ugyanis az alapvetően védőgázas hegesztésre tervezett invertereket az eladhatóságuk megkönnyítése érdekében alkalmassá teszik a gyártók alapvető bevont-, és wolframelektródás hegesztési munkálatokra is. Azt viszont garantálni tudjuk, hogy egy amatőr hegesztőnek egy Hot Start és Anti Stick nélküli bevontelektródás hegesztés vagy egy hibás koppintós AWI konstrukció felejthetetlen élmény lesz…Természetesen a szó legnegatívabb értelmében!

Méret

Felhasználástól függően befolyásolhatja a döntésünket a gépek fizikai paraméterei is. Amatőr felhasználásra, helyszíni munkák elvégzésére ideálisabb egy kisebb teljesítményű és méretű inverter (és természetesen egy hegesztőkocsi beszerzése/megépítése), míg nagyobb munkák esetén vagy, ha a hegesztőgép mobilizálhatósága nem szempont, érdemes beruházni egy nagyobb, megbízhatóbb, ‘helybenmaradós’ hegesztőgépre.

Áramerősség tartomány

Az áramerősség tartomány az egyik legfontosabb tulajdonsága minden hegesztőgépnek. Nem véletlen, hogy a gépek neve is legtöbbször annak maximális áramerősségére utal. Hegesztőgép választása előtt feltétlenül tájékozódjuk és legyünk tisztában azzal, hogy mire akarjuk használni a hegesztőgépet, ahhoz milyen hozaganyagra van szükségünk, és milyen áramerősség kell majd az adott hozaganyaghoz/munkadarabhoz.

Huzalátmérő kapacitás

Az áramerősség tartomány ugyan predesztinálja azt a huzalvastagságot, amit az adott hegesztőgép még kielégítően le tud olvasztani, mégis érdemes a forgalamzói oldalakon utánaolvasni az ‘ideális huzalvastagságnak’.

Szinergikus vezérlés

A fogyóelektródás inverterek legmeghatározóbb hazai és nemzetközi trendje a szinergikus vezérlés köré épül. A modern hegesztőgépek lehetővé teszik, hogy használójuknak csak az olyan egyértelmű paramétereket kelljen megadnia, mint a huzalvastagság, lemezvastagság, védőgáz típusa stb., amikből a szinergikus vezérlés kiszámolja és beállítja az ideális huzalelőtolási sebességet és a feszültséget.

Az olyan szakemberek számára, akiknek a kisujjában van minden paraméterbeállítás, természetesen felesleges, sőt sok esetben hátráltató is ez a funkció. Ellenben melegen tudjuk ajánlani a szinergikus vezérlést azoknak a hegesztőknek, akik úgy érzik, hogy még elkél némi segítség a fent felsorolt hegesztési paraméterek beállításában.

Hot Start

Ívgyújtáskor önműködően nagyobb áramot állít, mint a beállított hegesztőáram. Így biztosabb az ívgyújtás, és segít elkerülni a (különösen hideg és/vagy vastag) anyagok hegesztésekor gyakori kezdési kötéshibákat.

Antistick

Arra szolgál, hogy megakadályozza az elektróda leragadását (akaratlan rövidzárlat esetén az elektróda „beleheged” a hegfürdőbe). Ha ez bekövetkezik, az áramforrás áramát mimimumra csökkenti, megkönnyítve ezzel az elektróda eltávolítását.

Arc Force

A rövidzárlattal járó, nagycseppes cseppátmenet támogatására szolgáló funkció (magyarul „íverő”-nek szokás nevezni). Ha be van kapcsolva, az áramforrás érzékeli az ívhossz (azaz az ívfeszültség) csökkenését, amit általában a már növekvő, leválni készülő csepp okoz, és megnöveli a zárlati áram értékét, felgyorsítva ezzel csepp leválását. Az áramnövekedés mértéke általában állítható. A funkció célja, hogy az ívhossz csökkenése esetén elkerüljük az elektóra letapadását.

Digitális kijelző

Az ívhegesztés legfontosabb paramétere: a hegesztőíven átfolyó villamos áram nagysága (amper-ben). MIG invertereknél ezt a huzalelőtolás szabályzásával állíthatjuk be. Nagysága meghatározó mind az ív stabilitása, az elektróda leolvadási teljesítménye és a beolvadási mélység (helyesen a hegesztett tárgyra jutó hő, a hőbevitel) számára. Növelésével mindhárom hatás erőteljesebb lesz, aminek határt szab az elektróda (maghuzaljának) villamos ellenállása: túl nagy áram esetén bizonytalanná válik az elektródán ív talppontja, és így nem tartható fenn stabil ív. Éppen ezért a MIG inverterekkel szembeni alapvető követelmény a digitális kijelző megléte, ami lehetővé teszi a pontos amper beállítást.

Bekapcsolási idő

A bekapcsolási egy százalékban megadott szám, ami azt jelenti, hogy a maximális hegesztőárammal 10 perces ciklusidőt alapul véve, ennek hány %-áig (60% esetén példánál 6 percig) szabad alkalmazni, nehogy a hegesztőgép erősáramú része túlmelegedjen. A visszamaradó időben (jelen példánál ez 4 perc) a gépet hegesztés és kikapcsolás nélkül hagyni kell, hogy a ventilátorok visszahűtsék. Ezek a hegesztési ciklusok a gép túlmelegedés veszélye nélkül ismételhetők. 

Túlterhelés-, érintésvédelem

A túlterhelés-védelem, vagyis annak megakadályozása, hogy az ellátó vezetékekben és a készülékekben nagyobb áram keletkezzen, mint amire méretezve vannak.

Az érintésvédelem (I. érintésvédelmi osztályú készülékek esetén), vagyis a megérinthető részek testzárlata esetén fellépő zárlati áram érzékelése esetén a tápfeszültség azonnali megszakítása.

Test-, és munkakábel paraméterei

Abban az esetben, ha az ember több eljárásra választ gépet, úgy fontos szempont lehet még az inverterhez adott testkábel és MMA munkakábelek paraméterei is. 

A szerelt kábelek esetében azonban jelentős különbségek mutatkoznak márka és márka közt. A 16 kvadrátos kábelvastagság bevettnek és egyben elfogadhatónak mondható barkács, amatőr és kisiparos kategóriában (lakatosoknak javasolt a 25 mm2), így a döntő szempont a kábelek hossza és az elektródafogó, testcsipesz minősége. Tapasztalataink szerint a minőségi és kényelmes munkavégzéshez elengedhetetlen a minimum 2,5 méteres, de inkább 3 méteres vagy annál hosszabb test-, és munkakábel. Ezen felül érdemes utánajárni, hogy az elektródafogó megfelelően szigetelt fejjel és markolattal van-e ellátva és, hogy a testcsipesznek valódi rézcsatlakozója van-e (ajánlott kerülni az aluminium és a rézbevonatos aluminium csatlakozókat).

VRD

A VRD (Voltage Reduction Device) funkció felel azért, hogy biztonságos szintre csökkentse a feszültséget (általában <13V) a hegesztési szünetekben. Az inverter ezáltal az áramkör esetleges zárása esetén is megóvja a hegesztőt a veszélyes mértékű áramütéstől.

Garanciális szolgáltatások

A hazai forgalmazók rendszerint 1-2 év garanciát vállalnak hegesztőgépeikre. Az ördög azonban a részletekben rejlik! Tájékozódjunk a választott gép szerviz hátteréről, valamint a garanciális javításra való be-, illetve visszaszállítás költségeiről. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy a forgalmazó a vevővel fizetteti meg a meghibásodott gép szállításnak költségeit. Éppen ezért javasoljuk, hogy a vásárlás előtt járjon utána a garanciális feltételeknek a forgalmazói weboldalon vagy érdeklődjön telefonon a választott viszonteladónál.

Ár

Végül pedig, de persze nem utolsó sorban a Rockefeller családtól eltérően, a legtöbbünknek igenis számít az ár. Mindenki a saját pénztárcájához mérten választ munkaeszközöket, mi azonban szeretnénk mindenkit segíteni abban, hogy az adott büdzsén belűl a legjobban felszerelt hegesztőgépet tudjátok választani.

Összegzés

Az tehát egyértelmű, hogy a legmegfelelőbb hegesztőgép kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. A funkciók és a szempontok sokfélék és szerte ágazóak lehetnek, az egyéni preferenciák pedig mindenkinél eltérőek.

Amennyiben hozzáfűzni valótok van az olvasottakhoz, új és releváns hegesztőgép tulajdonságot szeretnétek javasolni úgy kérünk titeket, hogy ne habozzatok írni nekünk és ezzel segíteni az oldal színvonalának javulását. Hálásan fogadunk minden észrevételt!

Üdvözlettel,

A HEGESZTŐBAJNOKOK csapata