1. Home
  2. »
  3. 2023 Ajánlott Porbeles Hegesztőgépei
Slide1

Heti 1-2 óra munkára

Slide3

Vékony anyagok hegesztésére

Slide3

Kültéri munkákra

Slide4

Rozsdás, szennyezett anyagokhoz

Slide5

Mobilis felhasználásra

Ezen az oldalon a porbeles hegesztést, nemzetközi nevén FCAW (Flux Core Arc Welding), mint az elmúlt évek hazai amatőr hegesztői közösségének legnagyobb trendjét vesszük górcső alá. A legfontosabb szempontok bemutatása mellett igyekszünk segítséget is nyújtani a megfelelő porbeles hegesztőgép kiválasztásában is nektek, hegesztőknek.

A porbeles hegesztés gyökerei: Maga az FCAW (Flux Core Arc Welding) gyökerei az 1950-es évekig nyúlnak vissza, az USA-ba, ahol nagyipari méretekben használatos eljárásként dolgozták ki ezt az eljárást a nehézipar számára. Elsősorban a hajóépítés területén vált piacvezető eljárássá, mivel hozzávetőlegesen 33%-al gyorsabb munkát tesz lehetővé, mint a MIG eljárás, és elérhető áramerősség szempontjából jóval meghaladja a MIG korlátait. Ezen a ponton meg kell jegyeznünk, hogy a szóban forgó, ipari porbeles eljárás nem  gázmentes! A minőségi munkához ennél az eljárásnál is szükséges a védőgáz biztosítása.

Az új trend: A napjainkban egyre gyorsabban terjedő, a magyar amatőr és lakatos hegesztőtársadalomban ‘Porbeles’ eljárásként számon tartott, védőgáz nélküli portöltetű fogyóelektródás hegesztésnél már egészen más a helyzet. Mint szakmabeliek nem tudjuk ezt az eljárást jószívvel javasolni senkinek…

Mire figyeljünk Porbeles hegesztőgép
választásnál?

Kúszó Start

A kúszó start funkció, más néven lágyindítás funkció a huzalelőtolás kezdeti csökkentett sebességét takarja, ami a huzal „visszabökését” hivatott megelőzni addig, amíg az ív nem stabilizálódik.

Burn Back

A Burn Back, más néven huzalvisszaégés szabályzási lehetőség azt a célt szolgálja, hogy a huzal ne ragadjon bele a hegfürdőbe a hegesztési ciklus végén. A hegesztés végeztével a rendszerben felgyűlt rugalmas energia miatt ugyanis a huzal nem áll meg azonnal, így a tápfeszültséget továbbra is biztosítja a Burn Back funkció, amíg a huzal teljesen meg nem áll.

Fokozatmentes huzalelőtolás

Ínyencek számára fontos funkció lehet még a fokozatmentes huzalelőtolás is. A modern porbeles invertereken ez a funkció már alapfelszereltségnek számít, mégis érdemes utánakérdezni a választott gépnél, a 10 fokozatú skálán változtatható sebesség ugyanis nagyban csökkentheti mind a hegesztési élményt, mind pedig a munka minőségét.

Huzalelőtoló típusa

A porbeles hegesztőgépekben lévő huzalelőtoló szerkezet fő feladata egyfelől a huzal, huzaldobról való lecsévélése, valamint az egyenletes sebességgel való továbbítása a munkakábelen keresztül a hegesztőpisztolyba, onnan pedig az áramátadón keresztül a hegesztési fürdőbe.

A kis méretű, porbeles hegesztőgépeknél az egyszerű műanyag-, fémházas, kétgörgős huzalelőtoló konstrukciók a legelterjedtebbek. Ennek ellenére érdemes a választott hegesztőgép megbízhatóságának ebből a szempontból is utánajárni, mert az elégtelenül működő huzalelőtoló szerkezet nemcsak, hogy az egyik legdühítőbb probléma, de megoldása az egyik legkörülményesebb és legköltségesebb is.

További hegesztési eljárások

A technika gyors iramú fejlődésének és a technológiák méggyorsabb tempójú elolcsósodásának köszönhetően már akár 50.000 – 70.000 Ft körüli összegekért kaphatunk két, vagy akár három hegesztési eljárásra is alkalmas hegesztőgépet a sarki barkácsáruházban. A mennyiség azonban, mint sok más esetben, itt is a minőség rovására mehet. Javasoljuk tehát, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk arról, hogy a gépbe épített MMA vagy MIG, esetleg LIFT TIG funkciók valójában mennyire alkalmasak minőségi munkára. Sok esetben ugyanis az alapvetően porbeles hegesztésre tervezett invertereket az eladhatóságuk megkönnyítése érdekében (papíron) alkalmassá teszik a gyártók alapvető bevont-, fogyóelektródás és wolframelektródás hegesztési munkálatokra is.

Méret

Felhasználástól függően befolyásolhatja a döntésünket a gépek fizikai paraméterei is. Háztáji, barkács felhasználásra, helyszíni munkák elvégzésére ideálisabb egy kisebb teljesítményű és méretű inverter, míg nagyobb munkák esetén vagy, ha a hegesztőgép mobilizálhatósága nem szempont, érdemes beruházni egy nagyobb és megbízhatóbb hegesztőgépre.

Áramerősség tartomány

Az áramerősség tartomány az egyik legfontosabb tulajdonsága minden hegesztőgépnek. Nem véletlen, hogy a gépek neve is legtöbbször annak maximális áramerősségére utal. Hegesztőgép választása előtt feltétlenül tájékozódjuk és legyünk tisztában azzal, hogy mire akarjuk használni a hegesztőgépet, ahhoz milyen hozaganyagra van szükségünk, és milyen áramerősség kell majd az adott hozaganyaghoz/munkadarabhoz.

Ui.: Sosem árt a gépek oldalára, nagy és feltűnő számokkal írt max. áramerősségek mellett fellapozni az adott inverter termékkönyvét, vagy megnézni a gép adattábláját sem. Ki tudja, hátha más a valós áramerősség tartomány…

Huzalátmérő kapacitás

Az áramerősség tartomány ugyan predesztinálja azt a huzalvastagságot, amit az adott hegesztőgép még kielégítően le tud olvasztani, mégis érdemes a forgalamzói oldalakon utánaolvasni az ‘ideális huzalvastagságnak’.

Arc Force

A rövidzárlattal járó, nagycseppes cseppátmenet támogatására szolgáló funkció (magyarul „íverő”-nek szokás nevezni). Ha be van kapcsolva, az áramforrás érzékeli az ívhossz (azaz az ívfeszültség) csökkenését, amit általában a már növekvő, leválni készülő csepp okoz, és megnöveli a zárlati áram értékét, felgyorsítva ezzel csepp leválását. Az áramnövekedés mértéke általában állítható. A funkció célja, hogy az ívhossz csökkenése esetén elkerüljük az elektóra letapadását.

Bekapcsolási idő

A bekapcsolási egy százalékban megadott szám, ami azt jelenti, hogy a maximális hegesztőárammal 10 perces ciklusidőt alapul véve, ennek hány %-áig (60% esetén példánál 6 percig) szabad alkalmazni, nehogy a hegesztőgép erősáramú része túlmelegedjen. A visszamaradó időben (jelen példánál ez 4 perc) a gépet hegesztés és kikapcsolás nélkül hagyni kell, hogy a ventilátorok visszahűtsék. Ezek a hegesztési ciklusok a gép túlmelegedés veszélye nélkül ismételhetők. 

Túlterhelés-, érintésvédelem

A túlterhelés-védelem, vagyis annak megakadályozása, hogy az ellátó vezetékekben és a készülékekben nagyobb áram keletkezzen, mint amire méretezve vannak.

Az érintésvédelem (I. érintésvédelmi osztályú készülékek esetén), vagyis a megérinthető részek testzárlata esetén fellépő zárlati áram érzékelése esetén a tápfeszültség azonnali megszakítása.

Test-, és munkakábel paraméterei

Fontos szempont lehet még porbeles hegesztőgép vásárlása esetén az inverterhez adott tartozékok paraméterei is. A hazai porbeles hegesztőgépek túlnyomó része (amik bekerültek az Ajánlott Porbeles Hegesztőgépek kategóriába azok  mindenképp) alkalmas alap szintű MMA hegesztésre is. Porbeles hegesztőgép vásárlásnál tehát érdemes tájékozódni a csomagban lévő test-, és MMA munkakábelek paramétereiről is.

Garanciális szolgáltatások

A hazai forgalmazók rendszerint 1-2 év garanciát vállalnak hegesztőgépeikre. Az ördög azonban a részletekben rejlik! Tájékozódjunk a választott gép szerviz hátteréről, valamint a garanciális javításra való be-, illetve visszaszállítás költségeiről. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy a forgalmazó a vevővel fizetteti meg a meghibásodott gép szállításnak költségeit. Éppen ezért javasoljuk, hogy a vásárlás előtt járjon utána a garanciális feltételeknek a forgalmazói weboldalon vagy érdeklődjön telefonon a választott viszonteladónál.

Ár

Végül pedig, de persze nem utolsó sorban a Rockefeller családtól eltérően, a legtöbbünknek igenis számít az ár. Mindenki a saját pénztárcájához mérten választ munkaeszközöket, mi azonban szeretnénk összefoglalni a legjobb alternatívákat árkategóriánként, ezzel segítve a túlárazott hegesztőgépek elkerülését.

Összegzés

A hazai piacon kapható porbeles hegesztőgépek témaköréhez – csak úgy, mint valamennyi általunk elvégzett összehasonlító/értékelő teszthez – hozzátartozik, hogy a HEGESZTŐBAJNOKOK oldal nem térképezte fel a teljes magyar kínálatot a tesztelés során! A hazai piacon több, mint 50 márka képviselteti magát a kategóriában. Mi azokat a népszerű, biztos háttérrel rendelkező ajánlatok gyűjtöttük össze, melyeket jó szívvel tudunk ajánlani nektek hegesztőknek. Amennyiben hozzáfűzni valótok van az olvasottakhoz, új összehasonlítási szempont javaslattal élnétek felénk vagy tudomásotok van egyéb olyan hegesztőgépről, ami szerintetek megüti a toplistás szintet úgy kérünk titeket, hogy ne habozzatok írni nekünk és ezzel segíteni az oldal színvonalának javulását. Hálásan fogadunk minden észrevételt!

Üdvözlettel,

A HEGESZTŐBAJNOKOK csapata

Kapcsolatfelvétel

    Hegesztő Bajnok Neve*

    Hegesztő Bajnok email címe*

    Hegesztő Bajnok üzenete*

    A Győztesek

    Modell neve

    Tulajdonságok

    Leírás

    Lincoln

    Handy MIG

    • Kiemelkedő amerikai minőség
    • MIG üzemmód
    • 1-5 kg-os huzaldob kapacitás
    • 219.989 –

    Panelectrode

    MIG/MMA 160 SYN

    • Szinergikus vezérlés
    • Digitális kijelző
    • 1-5 kg huzaldob kapacitás
    • Ajándék porbeles hegesztőhuzal
    • 89.990 –

    Panelectrode

    MIG/MMA 160 D

    • Széles áramerősség tartomány (30-160A)
    • MIG üzemmód
    • MMA üzemmód
    • 74.990 –

    2023 Ajánlott Porbeles hegesztőgépei

    Handy MIG

    Lincoln

    Leírás:

    Az 1895-ben alapított Lincoln Electric amerikai vállalat kezdetben elektromos motorokat és akkumulátorokat gyártott és forgalamazott. A mérnöki és tecnológiai tudás birtokában pedig 1911-ben piacra dobták a világ első hordozható, váltóáramú hegesztőgépét. Azóta az amerikai vállalat világméretűvé nőtte ki magát (NASDAQ-on jegyzett, közel 300 millió $-os árbevétellel) és folyamatos fejlesztéseivel kiemelkedik és élen jár a hegesztőgépeket érintő innovációkban globális szinteken is.

    A Lincoln nem tett másként az egyik legkisebb invertre, a Handy MIG esetében sem, amit kifejezetten háztáji és lakatos felhasználásra (amerikai szleng szerint: D.I.Y.) ajánl a hazai forgalamzó. Ezt a hegesztőgépet azoknak a magas elvárású hobbihegesztőknek és lakatosoknak ajánljuk, akik készek mélyebbre nyúlni a zsebükben, hogy egy életre szóló üzltetet kössenek! Mert hogy ez a gép nem fog senkit cserben hagyni, az biztos!

    A termékről bővebben a gyártói oldalt meglátogatva www.lincolnelectric.com vagy a hazai viszonteladóknál érdeklődve tudtok tájékozódni.

    MIG/MMA 160 SYN

    Panelectrode

    Leírás:

    A Panelectrode – mint a legrégebbi hazai hegesztéstechnikai vállalat – méltán vívta ki a magyar hegesztők bizalmát. A márka égisze alatt közel 50 éve folyik a hazai hegesztőanyag gyártás és forgalmazás. A főként kíválló minőségű hozaganyagairól ismert Panelectrode 2019-ben elkezdte forgalmazni hegesztőinvertereit is, melyek azóta kiemelkedő ár-érték arányukkal csak megerősíteni tudták a hazai hegesztők, márkába vetett bizalmát.

    A Panelectrode MIG/MMA 160 SYN az egyik legkedvezőbb árú olyan védőgázas hegesztőinverter a hazai piacon, amit már jó szívvel ajánlhatunk minden barkács hegesztőnek. A digitális kijelző, a szinergikus vezérlés, a LIFT TIG és MMA üemmódok, valamint az 1-5kg-os huzaldob kapacitás miatt a Panelectrode MIG/MMA 160 SYN funkcióiban egy felsőbb kategóriát képvisel. Mi csak örülünk, hogy az ára ezt nem tükrözi.

    Az inverterrel kapcsolatos bővebb információkért látogassunk el az www.er23.hu oldalra.

    MIG/MMA 160 D

    Panelectrode

    Leírás:

    A Panelectrode – mint a legrégebbi hazai hegesztéstechnikai vállalat – méltán vívta ki a magyar hegesztők bizalmát. A márka égisze alatt közel 50 éve folyik a hazai hegesztőanyag gyártás és forgalmazás. A főként kíválló minőségű hozaganyagairól ismert Panelectrode 2019-ben elkezdte forgalmazni hegesztőinvertereit is, melyek azóta kiemelkedő ár-érték arányukkal csak megerősíteni tudták a hazai hegesztők, márkába vetett bizalmát.

    A márka MIG/MMA családjának ‘”legkisebb” tagja, a MIG/MMA 160 D úttörőnek számít a porbeles kategóriában. Ebben az árkategóriában a hazai piacon ez a modell volt az első olyan inverter, amit aa gyártó gázcsatlakozással is fölszerelt. Ez a plusz MIG üzemmód vízválasztó lehet azok számára, akik tervezik a védőgázas hegesztés kipróbálását is. Azóta természetesen több márka is megjelent hasonló konstrukciókkal a hazai piacon, de a Panelectrode 160 D hegesztőgépe a mai napig is kitűnik kompakt kiszerelésével, megbízható működésével és rendkívül kedvező árával.

    Az inverterrel kapcsolatos bővebb információkértlátogassunk el az www.er23.hu oldalra.